yatekhram jr pwetty pwincess

Friday, February 18, 2011

when darling ninina is not feeling well..

makanya momma meng EL diri dari keja hari ini.
yea kalau anak sakit, saya takkan sesekali berkrompromi.
fedulik lah dgn keja seme, sebab anak dah tentu seorang nie aje yang saya ada.
keja? ada mak kesah?

biarpun saya adalah pekerja yang sgt workaholic satu ketika dulu *dan kini* tapi bile melibatkan kesihatan anakanda saya yang tersayang, seme itu ku tolak tepi.lantaklaa ada org nak mengaum ala-ala resakse gorgom pon!


eh eh.lately macam agak emo dgn keja.
i do love my job, tapi saya tak suke dgn org yg suka campak keja kat org but claim keja tu dia yg buat seme.oh what the fish! sapa? sapa-makan-burger-dia-rase-owh sedapnya tu.huk huk.
*insaflah beb, tak berkat keja macam tu*


kan dah terluahan perasaan kat sini.*ini belog saye,suka ati la kan*


okay momma, tenang-tenang pliss.




si dia inilah segala-galanya..

* qies pakai baju boypren kasi, abg aqil*




okay lupakan pasal prob keja.cerita pasal darling ninina yang tak berapa sihat.since malam tadi qies cranky, taknak tido asik meraung tak tentu pasal.bagi susu tanak,dukung tanak, bagi makan laaaaaaagi taknak,bukakan kartun pon tak suke.dah kenapa ni qies? sepanjang malam serba tak kena,merengek aje.sampai mama pon jadik zombie jaga dia.biasalah, bila anak demam..mak mak harus banyak berkorban.nak cukup tido,tidak sama sekali..

pukul 4 pagi tadi, qies nanes kuat, mama baru nak lelap mata yg gile gaban macam kena gam.rase rase badan dia alaahai cam panas.terus bukakan baju dia, amik kain rendam ngan air lap lap badan dia.tgk suhu eh still okay 36++ je lagi.tapi dedar dedar laa.panas suam.tapi air liur qies meleleh leleh je.aih demam nak tumbuh gigi la kot! kelihatan gigi ke 7 qies nak naik..

pagi nie, kul 8 teros bawak qies g klinik.dokter cek cek suhu seme okay, tak panas.dedar ajelaah.then bile cek mulut, tu dia ulser sini sana! no wonderlaah qies nanes je, pedih laa tu.mase dokter bukak mulut dia nak cek tu, nanes macam kena dera okay..aduiyai 1 kinik bole dengar sora qies meraung,punyela pitching high...seb baik dr. hana tu very penyabar.ehehe. *tetiba teringat dokter farynn farhana* HAHA.

pastu dokter kasi ubat titik, soh sapukan kat ulser tu and obat demam.






mulut shaye sakitlaah!



sampai umah tadi bersilaaat lah kasi makan obat macam selalu.nasib baik ada maklang qies bole tlg pegang kaki tgn dia yang asik meronta nak menepis ubat tu,so mama tekan syringe picit idung dia setel. kasi susu, dia minum cket je..teros off to lalaland..tu yang mama bole blogging nie..


eh pause jap.qies bangun carik mama lah pulak.



...........................................................



alahai, shian anak momma.bila dah tak berapa sihat mulelah asik nak cranky serba tak kena.tido pon kejap kejap tersedar.badan tgh tak fit.

maybe sebab panas dalam.cuaca kan lately kejap panas, kejap sejuk.kita yang dah tua nie pon asik selsema batuk on off inikan budak! sabar ajelaah.hope qies get well soon ye yayang :)


tadi nenek qies kata soh kasi aiskrim vanilla, so sejuk & bole redakan ulser tu.so maklang dah carikan kat kedai..nampaaaaak qies sukee.1 cup kecik qies bole abeskan,makan sendiri lagi.hihi perasan macam dah big girl jee dia..tiap hari ada je akal baru dia..positive sign lah kan :D


hope qies cepat sihat & giat bermain macam selalu..

+____+


antie ankels semua doakanlaah eh semoga gula gula hati kecayangan ramai nie sihat sejahtera sentiasa.


qies walaupun tak sihat, tetap melasak sini sana ye puan puan.sebok nak main sorok sorok cak cak ngan momma.ehehe.strong gurl papa & mama niee.dia lupa diri dia tak berapa sihat tuu..tapi bile dah mengamuk, amboii bole runtuh umah.dah pandai guling2 tak tentu pasal.tapi bile mood baik camni..




hati sapela tak jatuh sayang kan, bila tgk dia sunyum :)



okay dokay, sementara qies bermood baik nie nak cergas ke dapur laa.nak masak for lunch.
luckily bibiks vogi da vass is still here with us, adalaah yang nak tlg tengokkan qies.
kalau tak mmg tak cukup tangan nak melayan si manje sorg ni.


tq so much maklang dahlink, budimu sampai bebila akan qies kenang..cewah!



** dokter timbang berat qies tadi, mak aih dah 11 kg okeh! bam bam sungguh anak papa..pandai kan mama jaga dia.huhuhu.

14 comments:

cik puan akish said...

alalal tian ninia...

get well soon yuyunk ninina..

dadif pon baru baek demam yatt!!

koklie's said...

Rania pun penah kene ulser kt tekak mmg smpai kene warded la sbb nk minum pun xle...pastu dr bg ubat spray then suh makan ice cream and jelly yang sejuk bagi release sket skit ulser tu...Moga cepat sembuh qies take care!!

Suliana said...

sian dia.. time aqil ulser mcm tu la, byk tul bijik2 dia tu.. meleleh je, susu pun tak nak.. eskrem & air kosong je nk mkn.. mkn ubt ye ninina :-)

shah-kayrul said...

sian qies...cepat sihat..kena rajin makan ubat tau qies...

sekarang memang musim budak demam la....anak kayrul pun baru baik dari demam...merengek je bila demam

:: noremy bte rahmat :: said...

cian qies kesayangan untie nie..
get well soon k!

Mama AqiL said...

hamboi tue nak ngelat mkn ubat lar tue yea...

pst : comey nye qies pkai baju tue yea..nanti g sarawak anty beli baju lagi yea...

afni+hafiz=dani said...

rasa nye tgh musim la kak yat. dani pun tgh demam panas..

zieta hafiz said...

alala...kesiannye anak dara comel kesygan antie ni demam ye.....qies mkn ubta tau...antie doakan qies cpt senbuh....

zieta hafiz said...

alala...kesiannye anak dara comel kesygan antie ni demam ye.....qies mkn ubta tau...antie doakan qies cpt senbuh....

~: nisa :~ said...

Salam.. moga calon bakal menantu cepat cihat dan cenyum ceria cam selalu... ummi ammars ni pun semalam terpaksa ber EL jugak sbb sorang ammar dan adik aqeel demam ..

ashra said...

salam mamaqiestina..

=) moga terjalin persahabatan antara kita.thanks.

alaa...comelnye qiestina.pandai posing ek..he

nieda said...

cepat sembuh ya QIes..betul kalau kena ulser bagi makan ais krim. Ada org bgtau plg bagus sundae Mc D sbb tekstur dia lembut. Tak kisahler asalkan benda tu sejuk.

littlehumblelynn said...

yatt

raya cina hari tuh auni sakit mulut gak...doktor kata kena sakit seriawan..mulut penuh putih2..g klinik dapat TARTARINE gel..pakai 2x..terus ok..apapun aiskrim sgt baik utk sakit ulser..

MamaAiman said...

cuaca sekarang dari terlalu panas terik tetiba ujan. kesian pada yg sensitif especially babies & toddlers la.. tapi bile ade ulcer tu huhu sgtla kene bersabar..sian qies, sian jugak pada mamanye..ntah2 baik demam ade pandai sumthing kot.. :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails