yatekhram jr pwetty pwincess

Thursday, March 3, 2011

segmen dari dapur mama qiestina

ini entri atas permintaan ramai, especially antie fifie mama rayyan yang mintak resepi akibat mengences [terliur] tgk masakan mama qies kat fesbuk.so, malam nie mama qiestina nak share resepi masakan original recipe lagi sesedap rase dari air tgn momma :)


momma shaye ni nak kata terror sangat masak idak laa kan, tapi bonda eyta, mommy ori & ibu riniee sampai ketagih la nak mamam masakan mama. lelagi mee goweng basah & soto ayam. papa? hmm tak yah katalah, siap terwindu-windu nasik goweng kampung air tgn momma.dah camana tu?



sabar ye papa, lagi 2 minggu je papa bole mamam masakan mama sepuas ati papa!
lepasni mama nak jadik working-at-home-momma- so banyak mase bole try memacam resepi..
papa belikan kuali baru kilat-kilat for mama bleh?

ekkekee.







nyumm dapnye momma mashaaak ape tuuu?
qies nak help momma okay!





ketam goweng berlada mama qiestina

nampak marbeles tak? mak lang siap tambah nasi 2 kali okeh,rosak plan diet kerana ketam ni.


okay mari kita blaja cari membuatnya,

eh sebelum tu bahan-bahan-nya :

3 ekor ketam bunga [ kupas kulit,dibersihkan]
3 ulas bawang putih, bawang merah
10 batang cili kering
sos cili
tomato segar
daun sup
minyak masak secukupnya
garam,gula & pak aji sesedap rasa
bawang besar warna kuning


cara memasak :

blend bawang & cili campur minyak makan ckit sampai hancur.
then panaskan kuali, masukkan minyak & biarkan panas.
masukkan cili & bawang yang dah blend then kacau-kacau sampai naik bau..biar lama ckit bagi bebetul masak.

* sambal kalau kurang masak, memang tak sedap, bau dia tak naik*

lepastu masukkan sos ckit, agak agak 1 sudu besar.then garam gula pak aji sesedap rasa.ikot u all lah rase nak manis lebih ke, lemak lebih ke.


okay pastu masukkan ketam.make sure ketam tu dah digoreng terlebih dulu.bahan-nya macam goreng ikan la, halia & bawang puteh.kalau tak goreng dulu nanti lembab & tak kick!


lepastu kacau-kacau agak agak sambal dah sebati ngan ketam.masukkan bawang besar yg dah hiris-hiris.then masukkan tomato yang dah dipotong nipis.bagi rase sweet sour macam belog mama qiestina :P

then last sekali, hidangkan and tabur daun sup atas ketam as hiasan.

siaaaaap & ready to ngap like this..


nyum nyummmm

tempting kaaaan!




okay ini pulak kegemaran bonda hanitamaya.tiap kali dia dtg umah mesti masakkan ini..





ikan kembong sambal cili api sweet sour.

eh sweet sour lagi, nak jugaaaaak!

:P


resepinya? secret recipe boley? HAHA.
ai nak meniaga nie, kang orang tiru.kuikuikui.




eh eh korang nak tengok tak behind the scene atas segala masakkan yang menggoda jiwa raga ni?



.









.










mama plisssssss nak dukung, nak tengok mama masaaaaaaaak pliss!

*mak lang pliss no cameraa!*

tengoklaa tu qies kemain paut suar sedap mama, aiyooo.





seronok dapat berdukung dgn mama bila mama tgh masak.haih!
beginilah jadik momma kan, time masak pon mana bole berehat-rehat..


takpela, mama train qies pandai masak dari skrg yeh yayang :)
mama takmo qies tak pandai masak, maluw je jadik org femfuan tatau masak..at least basic-basic kena tau!

*aik jangan ade yg sentap ar, tiada kaitan antara hidup ngan yg mati*
maklum belog ai ni ramai penskodeng setia yang itu yang ini,yang suke mengikuti perkembangan diri ini.yang katanya tak baca belog ai, tapi dialah penskodeng no 1!




eh dah tengok lauk pauk ni seme tetibe lapar laaa pulak.ya pe daaa! oh patotla dari tengahari tak makan nasi, hari nie agak jiwa kekacauan plus period pain tu tak lalu makan.hmm takpe, tinggal seminggu je kekacauan jiwa itu..pasni momma nak jadik chef dah.ahaha.cecita ai nie kejap nak meniaga makan, kejap nak meniaga potogeraper, kejap nak jual baju bajan syomel.em semenya menarek, semenya my truly passion :)



momma memang minat berbisnes ni, nabi pon kata 9/10 punca rezeki kita datangnya dari berniaga kan..


btw, we wait & see eh.rezeki ada dimana-mana kan..
pray for mama qiestina ye kengkawan semua..
doakan mama qiestina jadik boss to own bisnes tau.tinggi cecita neh :P
ala veranganlah dulu, baru jadi kenyataan kan..




okay tata, nak menyelongkar dapur. jom kita terapi!














18 comments:

elyna H. said...

ikan kembung sambal cili api sweet sour.. ( adoooii.. panjangnya nama)... nampak yummylicous , mehla recipe..

Suliana said...

wee... nmpk pun dah sedap :-) lapar la pepagi ni.. hehe.. pas ni pegi cari ketam, ikut style ko masak plak.. hehe..

.ArianiAizat. said...

eeeeee k.yat!!sedaapppnya ketam tuhhh!!!
terliur shaye :P
naseb lah tak preggy,kalau tak harus ngidam terus..kuikui..
thanks for sharing resepi..nt boleyla nak try jugak.yummy! ;D

NURUL said...

pagi2 macam ni tgk masak ketam tu dah terliur. yat daku ni hantu ketam saja tau yat buat nurul terliur. hehe. dtg tak potluck? dah check event di fb? masaklah ketam kalau join nanti

Mamaleesya said...

kecur air luir tengok nih...ngeee...nak skett ^___^

Maslina Roslan said...

Waah,nampak sedap tu..teringat plak ketam dan udang fresh kat Ganu...hehehe...

Apapun,all the best to you ek...mmg susah nak buat decision untuk mengubah cara hidup...:-)

Mama Qiestina said...

mas,

ehehehe tenkiu dahlinks for pujian itu.baisa ajee.nanti eh ai buat makan-makan ajak geng kapal :)

tq for ur support dear.
yes it's not easy to make this decision. tapi dari selalu sakit akibat tensi ngan keja di sini baikla saya mengundurkan diri kan..

insya allah rezeki anak ada saja dimana-mana :)

Mama Qiestina said...

nurul. hoho pasal potluck tu eh?

insya allah eh,if takde aral yat will join.sbb this weekend ada a few urgent things have to setel.maklumla nak cau sin see dari kampeni ni.haha.

Dokter faRyn said...

yatt,
aku lah antara orang yang tersentap tu. hahaha.

anyway, nanti bila-bila ko dah buka bisnes restoran ke apa, aku cop nak jadik ahli lelap share saham eh.

hehhehhe :)

S.A.L.J.U sha said...

kak yat....

sodap nye..tgk pun terliur..lom p makan uma kaka yat ag ni...hihiiii

qies belajar masak sekali tu

MYA EL QAYREENA AZRYAN said...

SALAM...KAK YAT BOLEH KONGSI TAK CARO2 NAK BUAT KOTAK2 TOMEL 3 YANG KAT BAWAH ARTIKEL MACAM KAK YAT..GI MANO NAK WAT CARONYER?...PLZZZZZ YER MAMA QIESSSS...

mY HeArT wiLL gO On said...

kak yat,
jom sme2 buka kdai mkan.... hukhuk... nadia pun ngah plan nk buka kdai mkn gak...

siti norlaili yusof said...

menyelerakan...harus masak guna resipi k.yat ni nanti..nak cari ketam yg besar2..hihihi... :)

Twiggy said...

oh mai gaawwdd... serious terliuuurrrr

Mamaleesya said...

windunyeee nape tak hapdate belog semalam :(

Huszaini said...

waa.... sedapnya ketammm!!!!

shah-kayrul said...

sedapnyer ketam tue...nie nak suruh hubby g carik ketam nie...

Iryani Noor said...

okehh.. sgt jeles tgk ketam masak berlado tu.. huwaaaa nk siket...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails