yatekhram jr pwetty pwincess

Tuesday, January 19, 2010

Finally i'm preggy!!


Caitttttttttt!

tajuk cam ape je kan,saje nak buat gempak.
* dancing dancing bouncing*
lalalalalalalalala...


gileeeeeeeeeee u..!!
My darling Qies baru 4 month old la =)


Saja nak buat tag ni,pasni korang korang la pulak kena jawap hokay!



HOW DID YOU FIND OUT YOU WERE PREGNANT?

Hubby naik kapal around 20++ Dec 2008.
Pas 2 minggu die naik kapal ai rase tak sedap badan rase nak demam segala & finally beli pregnancy test on 1 Jan 2009 & bile test kat urine sangat seprais kuar 2 line!
Then teros g klinik ngan Bonda Eyta utk kompemkan preggy.
ternyata rezeki tahun baru 2009 =)



maseh simpan pregnancy test kit tu utk kenangan Qies sampai bile bile :)
dan BONDA EYTA yg setia menemankan mama hingga kini,tenkiu sahabat!




HOW DO YOU FEEL?

i'm crying tatau sbb happy ke blur masetu sbb Papa Qies takde dcc.
Then rase happy bile terpikir yay pasni ai ade kawan bile hubby sailing :)
alhamdulillah..termakbul doa kami & doa papa Qies nak junior darah daging sendiri.


WHO DID YOU TELL FIRST?
Bonda Eyta & My sista,Kak Y.
Then kak Y la yg CNN the world know that i'm officially 6 weeks preggy! Cian Papa Qies tak dapat dihubungi kat tetengah laut,after 2 weeks dia baru tau yg dia nak jadik Papa.habes sekapal die bitau demi nak share kegembiraan dia,sunyum je papa :)



WAS YOUR FIRST PREGNANCY PLANNED?

Nak kata plan tu takla,we olls just follow wif the flow.tapi time tu hubby cuti lama,dekat nak naik kapal lagi sebulan camtu kami "usaha" gigih ckit cari hari hari yg terbaek nak conceive tu. Hubby asek kata nak bagi mama kawan biar mama tak sunyi bile papa sailing.alhamdulillah rezeki baby tahun baru 2009.Siap doc expect Qiestina akan kuar 09.09.09.wow! pandai kan bajet =P
* yea gedix sile meluat.lol*


WHAT IS YOUR FIRST CHILD NAME?
Eryssa Qiestina Binti Mohd Ekhram Sharif


WHAT WAS YOUR FIRST CHILD’S SEX?
"baby cheeseburger" kata my gynae Dr fatimah :)
Alhamdulilah termakbul doa kami nak baby gal as our 1st child..Papa Qies yg plg happie sbb die berangan macam2 nak mekapkan anak dara die.hihi.



WHAT WAS YOUR SECOND CHOICE NAME FOR YOUR OPPOSITE GENDER NAME?
Rayyan Darwisy [ now dah jadik nama contoh ai kalo i create form pape kat HR neh,haha].
Insya allah kalo ade rezeki pasni baby rayyan pulak =)


DID YOU WISH YOU HAD THE OPPOSITE SEX ?
ofkos la .....hopefully dapatla sepasang :)


WHEN WAS YOUR CHILD BORN ?
05/09/2009


DUE DATE WERE SUPPOSED TO BE ON WHAT DATE?
04/09/2009
Mama dah sakit 4 hb tu tapi saket 24 jam tak hengat punye sakit contraction but finally Qiestina lahir on 5 September,besh kot dok dalam pewot mama,bulan posa makan sedap2 je =P



HOW DO YOU FEEL WHEN YOU FIRST SAW YOUR BABY?
Speechless, terharu sangat sangat,happy gile kalo bole nak bitau 1 dunia i'm officially mama after 9 bulan mengandong dgn segala alahan dan papanye jauh dcc sepanjang tempoh mengandong itu + susahnye bersalin sampai kena emergency c-sect.
Sungguh berbaloi baloi bile melihat puteri yg syomel itu adalah darah daging lambang cinta saye & incik Ekhram yg saye cinta :)


HOW OLD WERE YOU AT THAT TIME?
27 years old,tua dah kan =P


DID YOU WANT TO FIND OUT THE SEX BEFORE YOU G IVE BIRTH?
haruslaaaaaaaaaa..becoz tak sabau nak beli baju fink karer.haha.
dapat tau Qiestina mase 8 mth bile cek up ngan Dr fatimah,teros terjah manjeku beli baju fink ngan Mummy Ori :)


DID YOU HAVE MORNING SICKNESS?

Yeaaaaaaaaa sangat hazab,9 bulan mabok okels.kepala weng2 je lagi kalo lapar mulela muntah muntah tak hengat donia.sapu tgn + plastik adelah teman setia time tu.yea saye sangat selebet time tuu.haha.
1st trimester sangatla hazab muntah lembik + tak bleh masuk 1 benda pon kompem uweks tapi gagah juge g keja.MC 2 hari jek tu.kan Jijoi?
Maseh phobia dgn mabok preggy lagi till hari.hihi.
Untungla sape preggy tak mabokkk tu!


memory hazab yg takkan ku lupa,terbaring kat sofa je 3 bulan tak larat kemana selain g keja.


kuwus gile time ni,turun berat 10 KG tau!


Qies syomel in da womb,mama adelah sgt kuwus kan hawa mama fatin?
hawa la yg byk amik berat slalu jengok mama Qies ni time mabok tak hengat tu,tenkiu darling!



Papa Qies dah balek on april,barula morning sickness oke & bole makan ckit ckit tapi still muntah juga :)
but time nila besh gile Papa Qies manjekan mama tahap maksima,mama sebut je nak makan ape kompem dapat,besh!!!
jalan jalan carik makan je time papa cuti sebulan tu.hihi.



this time pestime bole makan nasik minyak + prawn butter,tapi balek uma muntah tak hengat.
Qiestina siap jumpe ankel anuar zain time ni kat secretary week.wehoooo!



WHAT DID YOU CRAVE?

Segala buah buahan like pear ijau, durian belanda,manggis [naseb baik ade musim] & paling feveret tembikai susu.hari hari lalu makan tembikai susu je,Bonda bonda angkat Qies la gigih carikan seme ni..tu agaknye petua baby Qies kulit halus + bersih sbb byk makan buah :)
Tenkiu kak yus + Ankel dan + Mama Needa + Ankel Azrul + Atok nenek Qies susah payah carikan segala buah ni.time tu papa kat kapal lagi.bile papa alik mengidam nak makan ikan siakap masak stim je hari2.hahaha.


WHO/WHAT IRRITATED YOU THE MOST?

Ade molot bau longkang kata ai saje buat buat tak larat mabok mabok,mengada ngada,buat buat je,org lain pon preggy jugak tapi tak selembik cam ai.caittttttt!
rase nak lempang laju laju je yg cakap camtu,ko tak mabok syadap yu!
* eh emo plak,yea sile abaikan*


HOW MANY KG's DID YOU GAIN THROUGHOUT THE PREGNANCY?
tak naik ponnnnnn,turun 10Kg lagi ade sampai gynae marah & tak percaya.haha.
but bile dah masuk 3rd trimester naik balek 10kg tuuu :)
Tu pon berat Qies je kot + ketuban + air.hihi.


DID YOU HAVE ANY COMPLICATIONS DURING YOUR PREGNANCY?
alhamdulilah takde,everything went well like kemerahan darah,HB oke,tekanan darah oke & baby pon cehat eventho mabok teruk tu :)


WHERE DID YOU GIVE BIRTH?
An Nur Specialist Hospital,bandar baru bangi.
sgt rekemen hospital ni boz selesa,takdela mahal sgt compare to other private hospital + yg penting islamic dgn sepanjang mase alunan bacaan ayat suci kat ward,sungguh menenangkan :)



WHO DROVE YOU TO THE HOSPITAL?
Ofkos Papa Qies yg kewl,die bawak keta pon berhemah je that time after sahur :)
[ dalam hati saspen nak rak tu,hihi].


WHO IS YOUR GYNEA?

Dr Fatimah ,she's so nice & soft spoken.tgh saket contraction pon bole kewl sbb dia layan baekkk punye.Lenkali mmg Papa Qies kata nak mama bersalin dengan Dr fatimah lagi coz pueh hati berbaloi bayo $$$$,superb service :)

* Sha mommy to be noted ya,kata nak bersalin kat annur kan*



HOW MANY HOURS WERE YOU IN LABOR?

kena admit 4 sept 2009 kul 8 pagi masetu baru bukak 1cm je,siap kembo darah saket tak hengat la.but manage dengan berborak borak,baca yassin ngan Papa Qies[ hari jumaat okeh] & lunch hour siap mummy2 angkat datang.bole borak borak senyum lagi.bosan gile pastu,papa Qies pulak lupe bawak lappy kalo tak sure sempat update blog lagi =P
Then malam kul 12 baru bukak 3 cm,Dr Ikram [ nama cam papa Qies] kasi happy-dural bagi mengilangkan saket yg amat nak bukak bercm2 ,pastu pecah ketuban sendiri,kul 5 pagi esoknye dah bukak 10,try push berpuluh kali tak kuar then heartbeart Qies dah slow teros tak banyak mase nak pk kena c-sect.Frust gile ai time tu bcoz dah sedaya upaya try nak normal tp ended with c-sect.nak buat camana Qies nak lalu tingkap gak ye sayang :)
napalah tak cakap awai2 Qies nak lalu tingkap,takyah mama shaket2 lama..tapi ade hikmah jugak coz rase the real pain, menginsafkan lagi nikmat yg tak terkata okeh sakit beranak itu.Rugi tak rase.
So total saket lebey kurg 24 jam.
korang ade beraaaaaaaaaan mau challenge ai =P



WHAT TIME DO YOU GAVE BIRTH?

6.13 pagi selepas azan subuh berkumandang + lepas sahur di ramadan yg penuh keberkatan.
Teringat papa Qies tak lalu langsung nak bersahur,sangat nerves memikirkan mama & baby.
Kalo diingat je memori tu,mama & papa mesti berlinang airmata.
sayu + sebak sbb akhirnya Qies selamat dilahirkan after segala kepayahan.



WHO WATCHED YOU GIVE BIRTH?

Ofkos my darling hasben yg setia menemani,tak beralih seinci pon dari mule admit sampai kena c-sect siap berkampung sama tido dalam bilik ward 4 hari. Bercalar calar tgn papa Qies mama asek paut bile contraction dtg menyerang,papa Qies siap bg greenlite kalo nak terajang die masetu pon takpe coz die kesiankan mama sangat2.
Seb baik c-sect papa taleh ikot masuk operation theatre,kalo tak harus die nak teman juga tuu.Papa siap sempat berkain batek mama je dah kalut2 tu kan,dengan dslr tak tinggal.kunun kalo Qies lahir normal nakla captured the momen Qies berdarah2 pas kuar tu,skali ikot tgkap dapatla gegambo Qies yg dah dibersihkan je :)
thank u papa shayang,lenkali teman mama beranak lagi ye.hihi.
then ofkos my gynae Dr fatimah,bidan + nurse yg baik hati & sentiasa bagi semangat,siap ingatkan soh mengucap selawat segala.Sgt miracle moment itew,sungguh!


WAS IT NATURAL OR C-SECTION?
Emergency Ceaserian.

DID YOU TAKE MEDICINE TO EASE THE PAIN?

Yea last minute amik epidural bcoz Dr fatimah kata mama dah lama sangat saket,takot nanti lgsg takde tenaga nak push. Pakar bius,Dr Ikram yg bagi epidural..die buat okla tapi mama yg takot nak kena cucuk so mmg pelok papa Qies jela time tu,haha.Then bile amik epi 1 jam je rase tak saket lgsg,pastu dah bukak 8 cm camtu huwaaaaaaaaaaa sakitnye allah je yg tau.
lepas c-sect tu kena pulak saket merengat mcm contraction,adoyaiiiiiii tahan je. pastu bagi pain killer yg baekkk punye barula oke :)



DO YOU BREASTFEED YOUR BABY?

Yup tapi till Qies 2 mth jeeeeee,susu tak meriah.dah sedaya upaya nak bagi BF tapi agaknye tu je rezeki Qies so now num ucu enfalac A+ dah bam bam :)
But Qies malam malam nak titon ngempeng ngempeng jugak baki2 susu mama ni.hihi.


ARE YOU PLANNING TO HAVE ANOTHER ONE RIGHT NOW?

Adoyaiiiiii ikot papa Qies nak setawon sorg,tapi mengenangkan mabok terok tuuuu uihhhhh nantila dulu,phobia tak abes lagi.hihi. Ngilu2 kena belah pewot pon tak ilang agi ni.Lagipon Qies lalu tingkap so Doc advice 2-3 yrs lagi baru bole bukak kilang maaa.
Insya allah kalo ade rezeki nanti nak bagi Qies adek kawan bermain juge.
Now kena manjekan Qies puas puas dulu :)

pape ponnnnnn betul kata owang,mengandung adalah memori terindah dlm hidup seorg wanita.
Time tula seme org bagi perhatian baekkkkk punye,kena manje,pantang cakap nak makan ape kompem dan dan tu dapat punye + besh jeeee bile baby kicking kicking.Qies dulu suke tendang mama time tghari lunch hour camni :)
Pastu pahala yg sangat banyak ALLAH janjikan buat wanita yg mengandung zuriat dari pernikahan yg sah.



Preggy moments,carry Qiestina bam bam inside me..


gigih g wedding emi,siap naik bus sorg2 alik kluang time ni demi sahabat baek sejak kecik.
Now emi pon dah jangkit memboncet,tgh expecting march..sama bufday ngan mama dia :)



Lagi lagi memboncet memory

*


*



eeeeeeeeee Qiestina kicking mama dalam tu :)



mase ni kaki bengkak cam gozilla + idong kembang semangkuk..kehkehkeh =)
pewot syomel sbb Qies syomel.haha.


Hokay sekarang kite tengok sape yang kenaaaaaaaaaaaaaaa!!!

Ai nak tag jugak hot mommy neh,


Dr.Farynn Mama Aina

Hawa Mama Fatin

Sue Ibu Aqil

Hajar Mama Hannah

Lieza Mama Husna

Niesa Mama Rania

Nanie Umi Hafiy

Syima Ummi Amir

Liza mama wafiy

Kak Ena mommy Chicha & Rayyan

Nurul Mama Alya

Jue Mama Mia

Kak Zaleha mummy Alyssa

Kak Elena Ibu Adam & Ammar

sowile kalo ade yg tak letak link tu,ai taip mana yg ai ingat jeek coz nak kasik "traffic" kat blog u all :)


Dan semua yang ade dalam list "mama story" saye!

:)











19 comments:

Mizz Anim said...

sooo sweeeettttt :) teringat gak zaman sy nak bersalin dulu..

w|cKa` said...

ada hikmah jugak kak yat sickness terok ek.. skang xperlu diet2 nak kurus.. dah bleh maintain kurus ja.. saya ni blom apapa bdn dah gumok gedempol walopon xmakan byk mana pon.. ramai ckp nnt sure badan saya naik byk.. huhu riso je nih..

Suliana said...

i'll do it :-)

ninieZUERYANNIE said...

hi mama Qies.. uwaaa.. fobia biler ingat balik mase zaman morning sickness.. bukan morning sickness je.. all time sickness gitu.. tp bile dah ilang mabuk2 tuh hepi sgt2 kan??? hmm hanye kite yang merasa je tau..

bdw, nak tanye.. satu ofc ngan hawa ke?

Mama Qiestina said...

anim,

hihi suwitttttttttttttt muwit kan :)

Mama Qiestina said...

izan,

hahahhaha tula tapi sgt hazab oke mabok tuu..bau takbleh..makan takbleh..sopeng lagilaaaaaaaa tak larat.3 mth tak jejak mall dik oiyy!
kejanye melepek kat sofa + g keja tu jea nagn hubby takde :(

izan kontrol ckit makan ye coz takot nanti baby becau then kena num air gula la..kencing manis la..mcm2 prob ibu mengandong.

Mama Qiestina said...

Sue,

wokehhhhhhhhhh,kalo bole tempek gambo ko ngandong skali k..nak tenokkkkkkkkk!

treasurekeeper said...

haa ni hajar buat komen utk 3 post yat sekali k..bz kat tmpt keje skrg bi tp gatal gak nak tinggal komen..

1)alahai puan yatt saya hutang 2 tag dr awak tau..1st ari tu pon tak terjwb lg hehehe nanti free saya jwbkan ekk?? :)

2)hp yat rosak ye? tu alamat mmg kene soh beli baru yg lg canggih tu hahaha..cepatnye qiestina pandai tiarap..hannah malas la nak angkat montot dia tu.sekali je few weeks ago, tu pun kol 1.30am..

3)hajar suka tgk qiestina pakai baju merah tu..cute sgt sweet giler..patutler ari tu tgk ramai giler org kat kenny rogers rupa2nya ada red offer kat KR ye...wah..ketinggalan zaman sungguh haku nih..huhuhu

ok sekian, terima kasih :D

-hajar

Mama Qiestina said...

ninie,

ya betul betul betullll.
kite yg alami mabokkkkkk tu jek yg tau camana hazabnyaaaaaaaaa nak dapat anak sorg ni..kan??

tu yg ala ala emo je bile org tak paham tu..rase nak lempang laju2 je molot takde insuran tu.tula i penah kata kat papa Qies,bersalin i sggp kot,tapi mabokkkkk tu yg x sanggup!

Mama Qiestina said...

hajar,

tu diaaaaaaaaa 3 komen skaliguss.ye bz mama yeeeeeee,kite pon shame la awak.bz nak mati tapi niela terapi kite kala stress ngan keja,dok luah kat blog ke merapu meraban.asek ngadap keja jeee mmg bole sewel kan =P

haha ramai suke Qies pakai baju merah tuuu,bolela beli baju erah banyak2 pasni.

nanti hajar baut k tag ni,nak tau gak citer preggy hanna & bersalinkan dia :)

faRyn faRhana said...

nanti later-later aku buat yer yatt :)

.ArianiAizat. said...

beshnya k.yat,org len peknen naek berkilo kilo,k.yat terbalik plak..trun berkilo kilo..tp sure xmenahan alah k.yat kan?hehe
kalo nani peknen dpt alah terok mcm k.yat..trun berkilo kilo xtau la apa yang tinggal kt nani ni..rangka jela..hehe

Mama Qiestina said...

farynnnnnnnnn,

ye ko harus buat & menempek gegambo bam bam time kp ngandong tu okels!

Mama Qiestina said...

nanie..

hahahahaha hazab tu sampai trn berkilo kiloooooo..mana taknye makan muntah makan muntahh..pale weng2 takyah kata laaa..mmg tatau la nak citer camana keazaban mabokk tu,seb baik tak kena admit spital jela.masehh bertahan even hubby jauh masetu,dunia kak yat g keja-baring bawah workstation-balek umah tido,muntah2..lari g toilet.huhu.
tula bertuahnye la sapa tak mabok tuu,bole beranak ramai2 dik.

kalo nanie harus lagi selim tuu :)
tapi jgn takotla,lain org lain bahagianyeee nanie.mak akak kata maybe time ngandong & beranak susah allah pemudahkan bahagian jaga Qies skrg,alhamdulillah Qies baby yg baik :)

Mama Qiestina said...

ninie,

hawa tu mu fwenz sejak skola rendah,terpisah time masuk U & resume die apply keja yg i belek2 tula menjejak kasihkan we olls semula + kamceng semula now.lagi kami sama2 mengandong & dapat baby sama sama :)

napa? kenal ke?

mamaelly said...

aku tak de pun dalam list...auntie za majuk la qies...huhuhuh tak nak tawan

Mama Qiestina said...

antie za,

alaaaaaaaaaaaa jgn la majukkkkkkk,mama tamau buat antie elly cedeyy..nanti baby cedey gakkkkkkk tuu.nak buat pon boleee..

Ena Mazly said...

yat comel,

akak dah laksanakan tugasan yang yat bg kat akak...ehehehhe...

Kaseh NazLieza said...

aduh...dh 2 tag hutang dgn kak yat ni...tgu ea kak yat...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails