yatekhram jr pwetty pwincess

Saturday, January 2, 2010

Till we meet again in April Papa shayang!

:(

Tinggallah kami berdua tika ini mendiami home sweet home.
Papa dah selamat meninggalkan akademi yatekhram malam tadi dengan jayanye.
Papa Qies dah sampai kemaman dah,pagi nie papa g office and maybe naik kapal ptg ni.
This time Papa Qies joining Kapal Setia Gagah as marine Engineer.
[ plzzzzz kapal setia gagah jgn bawak papa Qies g tengah laut lama lama shangat,Qies windu].

Papa Qies pepagi lagi dah kol & sms bertanyekan Qies.
haih tak lena tido malam tanpa puteri kesayangan,Qies pon mcm tu.
The whole nite cranky,kejap2 mangun nak mama polok.
Si tecik ni macam tau tau papanye takde dcc :(
Mujur mommy mommy angkat Qies,Pak ngah,Mak ngah & kak farra die dtg malam tadi menemani.

So bermulalah episod jadik mama + papa for Qies bermula hari ini.
Hmm very the kelam kabutness,but still can manage it.
Qies pagi2 lagi dah cranky nak berdukung,then mama mandikan die teros zzzzzzzz.
So time die zzzzzz la mase utk mama berkemas sambil berFB & berblog.
Kejap lagi si tecik dah bgn tak dapekla nak online sakan.
Yea dah tinggal sorg2 ni kena cargas buat keja time Qies titon,nak lipat baju ke nak mandi makan seme.
But si blogger tegar nak hapdet blog juge buat tatapan papa Qies [ papa plsss activate balek celcom broadband tu yekkk,nanti bile ade free time kite leh berskype papa ank tgk Qies..].
Kalo kapal papa anchor ke,kotla ade line kan..

Hmm semalam before papa meninggalkan uma,mmg sangat taching.
Pestime kan Papa berpisah ngan Qies,eventho Qies maseh baby lagi.Die seakan mengerti papanye bakal meninggalkanye bagi tempoh yg berbulan bulan pasni.
Budak budak skrg mmg cerdik kan..

Mama try to control my tears but finally drop jugak bile melihat aksi anak beranak tu saling berpelokan say gudbye.Kesyian sgt Qies,die baru bangun tido mase papa nak kuar tu.Before tu die tgh tido..papa kiss & gomol gomol.Then die teros cebik and nanes mintak papa dukung.
Huwaaa..dan dan tula airmata ibu yg kunun strong bangat ni jatuh jugak!

* sob sob sob*

Owang hati kering je yg tak sedey bile face situation camni kan..
Lagilah melibatkan anak & ayah yg amat kuat bonding kasih sayang..sejak hari pertama Qies dilahirkan till Qies nak masuk 4 mth,papanye ade dcc.
Sape tak sedey weh nak tinggalkan anak darah daging sendiri..
Then pas papa hilang dari pandangan tu lagila meraung si tecik mama ni,poor Qiestina..
We olls tak anta papa g kemaman coz Qies tecik sgt lagi.nantila bile Qies beso ckit nak travel jauh jauh..insya allah.
So adik papa Qies & his friend yg anta direct to kemaman last nite.

Mengamuk sakan si Qies bile papanye takde.
Memang nak berdukung 24 jam,dah biasa dimanjakan.
Seb baekkk mommy angkat Qies volunteer nak tulun dukung2 Qies malam tadi.
Tenkiu so much Ibu Rinie & Bonda Eyta.[ Mommy ori jez takde].
I owe u guys so much..thanks u sahabat :)
korang bertiga sejak haku preggykan Qies lagi dah very the taking care.
Qies kata ma aceh..


Qies tamau syedih ye sayang..ramai mommy angkat Qies even papa is not around..
Shemua owang sayangkan anak kesayangan mama & papa ni..
Qies sangat lucky tau sayang..

Then malam tadi gak mak ngah,pak ngah & kak farra titon umah we olls temankan.
Hmm naseb baekk ramai yg sayangkan Qies.terharu di situ.
thank u shemuaaaaa..korang slalu pinjamkan bahu,pinjamkan tinge utk mama Qies ni.
sentiasa ade membantu kala mase mase kritikal macam ni..
May god bless all of u..


So taleh lama lama sangat nak citer,let's picture tell the story,




nite before papa leaving...Qies manje tahap dewi dewa ngan papanye..


aksi anak beranak yg buat hati ai sayu..
sangat close ini moke moke sejibik.


Semalam before papa gerak ke kemaman,we olls sempat kuar bertiga lagi g the mines coz nak beli handset mama yg tetibe rosak.[cap ayam betullah].
Then papa nak belikan stok pampes & susu Qies sepanjang ketiaadaanye 3 bulan nanti.
Tapi pampes mamipoko kat giant cam mahal la,beli drypers je utk pakai siang.
Susu enfalac A+ Qies pulak boleh sold out,adoyaii ramainye baby num enfa!
So arinila mama nak g carik ngan mummy2 angkat Qies.



Qies kemain lagi cam paham je tgk handset utk mama..
Now pakai je handset biasa2,asal bole 3G ngan papa suda..nanti papa nak tgk Qies dari kapal.
kot ade rezeki nak beli yg E series pon boley!
kan papa?
:)



anak beranak berbaju merah,tgk Qies tu moke dah mule cebikkk dah tu..
muke syedih..


amoi kedai handset pon gewamkaaaaaaaan Qies & dslr mama.hahah.

kedai handset ni mmg fav ai,since zaman ai student upm dulu till dah ade Qies.
Dah 4 kali tuka phone,dah 4 kali beli kat amoi tuuu..Amoi tu dah kenal we oll dah..sampai die tegur 'bykkk beshh ha u all dari zaman bercinta sampai ade baby datang i punye kedai.'

wakakakakaka,sempatla ko buat lawak moi..ai tgh syedih hasben ai nak naik kapal ni :)


loving kapel in red [ pix captured by amoi kedai handset yg tetibe minat nak try dslr..ahaha]
hmm pasni ntah bile nak bergambo berdondon dondon sefamily camni :(
huwaaaa..



dan tengokla moke syedih puteri kesayangan papa beberapa jam before papa meninggalkan we olls,



tecik tecik dah tau buat moke syedih anak mama nie..huwaaa..


Qies tgh berfikir camana nanti papa takde..
takpe cayang..nanti mama bole bawak Qies jalan jalan ngan mommy2 angkat Qies oke..



ya ampun anak sapela lah ni menunjuk persaan? =P
haippp mama rotan kaki tu kang angkat kaki camtu...



Qies : bile papa alik nanti Qies dah 7 month old..yay mase tu dah bole naik walker..
yay Qies nak ajak papa main2 ngan dataran Putra pulak..



Qies : takpelaaa papa dah janji nak bawak Qies jalan jalan cuti cuti ngan mama bile papa alik nanti.
yay! baru moley cenyum... :)




Hmmm papa for sure will mish all the moment..jalan jalan ngan Qies.


even papa nak g tinggalkan Qies lama pasni,papa tak lupe beli barang2 Qies.
Pampess berkoyan koyan.penuh bilik ngan mamipoko,drypers Qies stok 3 bulan.
Susu je nanti takpe bior mama beli..bole sold out pulak semalam.duh!


before meninggalkan the mines,sempat pekena mekdi dulu.faveret papa :)
Sambil papa menggodek handset bawu mama..
Qies syok je titon dalam stroller kan sayang...



Dan tibalah masenya kite sefamily harus berpisah...
sob*sob*sob*
:(

**tarek nafas panjang panjang yat*


Perpisahan kali ini,demi tuntutan kerjaya papa & mencarik rezeki buat kite sefamily...



Qies buat moke syedih tgk papa die packing bag akademi fantasia nak cek out :(


Dan...
saatnye semakin menghampiri...

*


*

sempat lagi bergambar family even airmata dah tahap nak jatuh bile bile mase time ni..
syedih woooo.lagi syedih bile tgk papa Qies kiss anak daranye bertalu talu..
pasni 3 bulan lagi baru Qies dapat jupe papa :(


dekat moke pintu sebelum berlalu pergi,


papa tu kaver kaverla senyum,padahal dalam hati syedihh tu kan,pa?



kiss lagi,hugs lagi anak beranak ni.airmata dah mcm ujan time nie,tapi saja kaver2 nak amik gambo lagi papa & Qies buat kenangan terindah..

of kos niela gambo gambo yg mama akan tunjuk kat Qies hari2,so that die tak lupe muke papanye macam mana...
Cian Qies,baru die nak kenal papa,papa dah takde :(
huwaaa lagi :(

sob*sob*sob


Bile papa hilang dari pandangan...

*

*

lihatlaaaah!




nanes cranky tahap dewa,sampai mama terpaksa kol papa loudspeaker time papa tgh drive ke kemaman..baru Qies senyap.adoilahaiaaaaaaaaaaa anak papa!
Then tido berselimutkan baju musyuk papa die :(
itulah akibatnye kalo terlalu manje dengan papa selama ni,tapi mmgla Qies manje kan..dah Qies satu satunye anak papa!


Macamnilah anakku Qiestina sayang..jadik anak org kapal.
Qies kena strong ye sayang..tamau nanes,demam demam.nanti mama susah hati kalo Qies demam rindukan papa..
Papa g work kejap jeee..nanti insya allah panjang umo april papa alik.
Papa ajak Qies jalan jalan lagi.
Kite sambut besday papa on april sama sama & insya allah sambut besday mama on may sama2 juga :)

Oke doke,nak g sambung nanes ngan Qies.
eyh tadela ape kesss nanes..g menghiburkan hati laaa.
Nak bersiap siaga,ade jemputan wedding kawan opis ai kat kajang.

Qies, kite jalan jalan lagi nagn mama & bonda eyta & ibu rini ye sayang!
Arini mama bawak tgk peranten :)
Dah tamau cranky nanes lagi ye...

And dear papa shayang..we already mish u shayang!
taking care okeh.
Mama ingat segala pesanan papa,dun wori.
I taking care our darling pwincess..

*hug from mama & Qiestina*

Love u so much!



33 comments:

_Yaya_ said...

oops kak yat..yaya ternanges lak bce entry nie..very da sedih..bole peeling jap..fhm sgt2 perasaan ditingglakan itu..b strong for qies k!ur silent reader

w|cKa` said...

muka kak yat pon nampak cam lepas nangis je.. bengkak semacam je mata tu.. jgn nangis ye kak.. nnt Qies lagi sedih.. akak kena kuat supaya Qies pon jadi kuat jugak.. tabah ye!!

Mama Qiestina said...

yaya,

huwaaaa sob sob..
bf kamu pon org kapal keee?

insya allah dear..will be strong for Qies.doakan we olls oke :)

Mama Qiestina said...

izan,

adoyaiii kantoi pulak muke sememeh pas nanes tuu..mule control jekkk,tapi as human tak bole lawan punye feeling syedih tu..lagi bile papa dah polok2 Qies..sedih tahap dewa tgk perpisahan ayah & anak.nanti kamu taula :(
then Qies pulak meraung bile papa die g..lagilah akak huwaaa..
penangan anak ni lagi sejuta kali syedihhh izan,tak sama takat kite ngan hubby..

but alhamdulillah,arini makin oke.
mujur ade mommy2 angkat Qies & mak ngah die membantu & menghiburkan hati lara ni..will be strong insya allah..

Ima said...

ermmm, sedih kan yatt?dulu kalo kite sorang yg berjauhan xpe ne anak sekali sedih rasenye..ima pun kdg kalo babah syahmi g oustation mesti sedih jer...syahmi pun pandai crk babah die...wlpn sehari due ttp sayu nekan pulak berbulan2 mcm yatt...Qies, jgn nanes2 selalu ek..sian mama nanti nak uruskan qies..nanti mama pun akan sedih dan nanes...jdk anak yg baik ek...itula ati seorang ibu kan?ima bace post ne pun dh bergenang2..yatt pun ima doakan semoga kuat ek dear...

Mama Qiestina said...

ima..mmg sedey gile :(

lagi bile dh ade Qies ni..sbb darah yg mengalir dlm bdn die,darah papa die :(
so sehari 2 ni die mcm mencarik2 mana papa die,lagi time nak tido.tadi yat kol papa die 3G,tgk moke papa baru pastu die ok.huwaa pasni papa kat tetengah laut mana ade line phone..hmm hope okla pasni,bg Qies mase nak menyesuaikan diri..biasalah kan baby,cepta aje terase bile parent die takde..tmpt bermanje die kan..
slow slow la pujuk die..

tula Qies,insya allah Qies pon akan strong mcm mama kan[walopon mama die gembeng jugak kdg2 tu].kat sini ramai yg sygkan Qies..

betul betul betul..
hati seorg ibu cpt tersentuh kan..
yat admit it,dulu before takde anak tadelah rase sgt,now baru tau.tq ima for ur saport..yat happy ramai kwn sentiasa dcc :)

~ SueHarriz ~ said...

babe i know exactly how u feel! skrg ni papa Harriz dh lama giler x gi offshore, dgr kbr next january lak next project, i ngeri, ok. rasa cm tatau ape nak wat kalo dia x da, sbb dh lama sgt dia x offshore..pape pn if u feel like talking to sum1, u have me! =)

Jaja said...

hi kak yat..

since terjumpa blog ni even before qies lahir lagi..hari2 sy mesti nak baca blog ni.. and this entry dah x boleh tahan.. menangis sy baca.. sedih nyaa..saya paham sgt coz bf sy pon keje offshore.. haihh.sedih tgk qies n papa dia..

btw, ape2 pon, kak yat be strong k.. im sure qies pon akan jadi strong mcm mama dia gak.. keep on blogging and if sedih ke ape..just luahkan kt blog.. we'll listen (read) and try 2 give moral support! :)

muuaahss qies... pejam celik dah 3 bulan..so dun worry, keep urself bz and stay happy :)

Love,
Jaja

.ArianiAizat. said...

k.yat,kesian kat qies :(
mmg sedey sgt kan k.yat..nani yang dah 4hari berpisah ni pon still lagi nanes2 tetiap mlm..rasa ralat sgt die xde depan mata kita kan?sabar yea k.yat..

Mama Qiestina said...

sue,

huwaaaaaaaaa papa harriz pon keja offshore ke??

hmm tula sgt syedih perpisahan kali ini sbb ade anak yg lebey rindukan papanyeeee.. :( :(

thanks sue..for always be there for me :)

Mama Qiestina said...

jaja,

peminat setia blog ahkak juga ye :)
thanks dear..

yups kali ini lebey sedey bile abg ekhram takde sbb Qies sgt memerlukan papanye dcc.tapi takpala demi carik rezeki..nanti lama lama Qies kan faham..insya allah..

insya allah,bile ade free time je ahkak will share here,blog ni dah mcam umah ke 2 akak & medan pertemuan dgn kwn2 akak..thank u for ur saport dear..

insya allah mama & qies will always strong coz kamu kamu semua sentiasa memberi semangat..

:)

Mama Qiestina said...

nanie,

huwaaaaaaaaa syian kat Qies jek ke? huwa..[tetibe emo].haha.

tula bagi Qies mase menyesuaikan diri tanpa papa..now mmg die slalu tercarik2 papa die..bile kol 3G je kemain mata die buntang tgk moke papa kat screen hp akak..adoihaii.

nani pon sbr gak k..kena tgl pestime lepas kawen mmg sgt syedihh..tapi lama2 nti ok.sebokkan diri oke.

Mama AqiL said...

Mama Qies,

First of all, aku tak reti nak ckp apa once baca entry ko nie..but..airmata aku menitis biler membaca story sadis qies bam bam...

to qies, jgn noty2 key syg...nanti kita ajak papa jijoi n aqil jalan2 sambil berpossing nak tk cayang...

~ain said...

trak suka baca entri yat yang sedih2 sebab ain pun terasa macam nak nangis aje tau.. terlalu banyak pengorbanan couple naik kapal ni kan kan kan.. tak pe.. Qies dah ada peneman yat sekarang..

rindu tu membuat kita lebih menghargai pasangan kita..

fabulous.farah said...

sedihnye entry ni..sabor ye mama and qies.

Mama Qiestina said...

mama aqil,

sob sob sob..ko jgn nanes tawwww..
nanti aku lagi nanes..huwaaaaaaaaaaaa..

tula org kata,berat mata menadang berat bahu memikul..

ok doke nanti kite jalan2 photochoot taw...

Mama Qiestina said...

ain,

yups terllau byk pengorbanan yg perlu dilalui as seafarers partner.now anak pulak yg kena berkorban..hmm takpalah..tuhan takkan menduga kalo dia tau kite x mampu kan..awak doakan kami yek!

Mama Qiestina said...

farah..

thanks farah.
akan bertabah :)

Suliana said...

sedihnya..kalau aku la, camana lah yek..tak pe yatt, demi mencari sesuap nasi utk keluarga..bila aku tgk muka qies dah mcm muka farah anah sedara ko tu..

CuppyCakeMommy said...

muka qies sedey betul..cian dia

puterikurekure said...

yat, sedihnya...
sebab qies dah biasa ngan papa nya kan, tu yang nanges2 tu.

moga qies dan yat kuat k!
apa2 hal citer sini tau.
:)

@e_da said...

moga yat tabah ya.. sy baca pun sedihnya la hai.. sian qies.. dia manja ngan papanya yer... kalau sy tak tahu la nak kata.. sy lg sememh huby takde 2 minggu pun mcm 2 thn rasa... yatt kuat ya....

SHAHEEZA said...

sgt sedey....even ezza bertenet dari kg teros tingat yg ekhram akan nek kapal jumaat lepas..apa lg ari sabtu teros cari cyber cafe (celcom berokban xde line)hanya semata2 nak tau apa news yat & qis..sgt cedey....menitik jugak la airmata ni...terkenang masa abah putri tinggal dia utk operasi 2 bulan...masa tu putri berusia 12 hari....papepon hope yat tabahkan ati...insyaallah...yat harus kuat ok...salam polok cium wat qis...

Kaseh NazLieza said...

semoga kak yat n qies kuat n tabah dlm menempuhi dugaan berjauhan ini...kiter doakan papa qies selamat pergi n pulang k...nti blh gomol2 qies n bw qies jln2 lg...doa mama n husna slu utk kak yat n qies...ceria2 selalu...=)

Mama Qiestina said...

ezza & kaseh,

dear u buat i terharu tauuu :(

thanks god i found blogger friends like u all..
satu hari nanti tingin shangat nak jupe motivator2 yat ni..

tima kaseh u all,atas semangat yg tak penah putus buat yat :)

*polokpolok*

Mama Qiestina said...

puteri,

akak slllub share kesah rindu +sedey kat sini..nanti agak2 ade mak enon busannn tak? =P

Mama Qiestina said...

eeda,

tula soklan klise tuuu..camana boley tahan tak jupe hasben berbulan bulan :)

everything happen 4 a reason kan.
doakan kami yehh.

Mama Qiestina said...

sue,

aku sentiasa pegang pd kata2..tuhan tak menduga hambanya diluar kemampuan :)

ko doakan aku & Qies tabah ye.

Mama Qiestina said...

mummy mia,

mmg syedih tapi harus ditempuhi demi mencari rezeki,kamu doakan saye ye :)

Mama Qiestina said...

mummy mia,

mmg syedih tapi harus ditempuhi demi mencari rezeki,kamu doakan saye ye :)

cute said...

yat,

alla pun riso kan afrina if ayah die kene g offshore waktu terdekat nie...sure die sedih gak mcm Qies...ayah die dah la 4 buln tak g offshore since die lahir...mcm nie la nasib anak org keje offshore kan...as a ibu kite kene strong wpun sememg nye kite lg sodih.. tabahkan hati Yat...alla dok bace blog nie since Qies blom lahir lg ntah mane dpt pun tak ingt da tp jd kewajipan kne bace eberiday tau...

alla
~yr silent reader~

Iryani Noor said...

yat,
sayu sgt baca ur entry nih... sampai bergenang air mata.. paham sgt bile kena tinggal lama2... kalu bb pon boleh rasa sedih apa lagi kita as a wife kn.. demi qies, moga yat tabah k...

Ainul Hayat said...

Kak Yat, baru sempat baca entry kak yat yang ini. Ya Allah sedeynye rasa. Sangat-sangat memahami & dapat rasa moment ni nanti. Pe pun kak yat tabahkan hati ye

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails