yatekhram jr pwetty pwincess

Wednesday, March 17, 2010

musim demam yg kronik lah skrg nie :((



dugaan oh dugaan..
ini semenya ujian dari ALLAH...


* hukhukhukkk..Qies tengah batukkk + selsema + demam panas ni..*



:(


kami sefamily tengah sangat sangat merisaukan keadaan my sis yg tengah sarat mengandong then demam panas and currently tgh kena admit kat hospital JB.


Poor mak ngah Qies, dari semalam kena admit kat hospital kluang becoz of high fever + batuk + muntah muntah. her hubby bawak dia g spital sbb risaukan her wife yg tgh sarat mengandung 8 bulan tu then suddenly kena admit because dokter suspect virus infection kat paru paru dia.memula dokter ingat kena denggi sbb demam dah 3-4 hari tak kebah kebah then bukan denggi. then dokter worried lah takut komplikasi lain kat her pregnancy tu yg teros kena transfer ke spital JB tadi. risaukan baby & ofkos her mommy!





Pagi tadi, pak ngah Qies bitau yg mak ngah Qies kena masuk ICU kena masuk oksigen tu seme sbb mak ngah dah makin weak.apa taknya 3 -4 hari dia langsung tak lalu nak makan ape..sebijik dah macam gaya ai mabuk teruk aritu.kesian sgt..tak bermaya langsung.



Then petang tadi, dokter decide bawak mak ngah Qies g hospital sultanah aminah JB for further treatment.for the sake mama and baby inside her womb.kami sefamily tgh sangat sangat risaukan mak ngah Qies di kala ini.lebih lebih lagi mengenangkan dia tgh bawak baby..hopefully nothing so serius.atok & nenek Qies nie tak putus putus doakan mak ngah,siap wat solat hajat mohon mak ngah sembuh...




tak sangka betul,kepulangan kami semua ke kluang kali ini dapat dugaan macam ni.mule mule mak ngah Qies mmg dah demam,then jangkit kat her hubby then jangkit her daughter farra & pastu now mak lang & my Qiestina pon berjangkit sama.demam panas sangat..then batuk & selsema.musim panas agaknya..tu buat seme org tumbang. keja kami asek berulang alik ke klinik jee.


Cuaca kat kluang ni teramat amatla panas terikk..nenek Qies kata dah dekat 3 month kemarau.patotla tgk air kat parit depan umah tu dah kering,tanah pon sampai retak...air pon takde..kena catu catu.kejap ade kejap takde.hazab betullla..


Suppose me & my sis family back to putrajaya arini tapi terpaksa lah kensel sbb my sis dah kena admit.seb baekk lah i memang amik cuti the whole week.kalo tak terpaksa lah meng EL kan diri disaat saat kritikal mcm ni.


*yea biar resaksa gorgom mengamuk sekalipon..family lagi penting dari segala galanya*



Qies pon tak sehat lagi, still cranky dengan batuk batuk dia.badan keja panas sejukk.tadi mama dah bawak dia g berurut kat makcek bidan.kotla ade terseliuh ke ape coz Qies sgtlah lasak skrg ni asek nak berguling guling.then betul mak bidan tu kata ade terkehel cket..tu yg Qies asek menangis jek.siyes rase tired gile, coz Qies manjang nak berdukung..taulah budak beras sekampit tu, rase nak patah pinggang mamanya ni.dahla mamanye tgh period pain..memang rase mendatangkan marah betul..time camnila rase aii lambatnya papa Qies nak alekkk :(


seb baek juge Qies demam ni tgh kat kluang.at least ade ramai assistant tlg jaga & amik turn dukung Qies.kejap atok,kejap nenek,kejap mak lang.kalo kat putrajaya harus fengsan mama alone nak dukung dia 24 jam.


* tak sempat mama nak g terber....agaknya.haha*



Qies selalu time dia sehat tak manje camni.dia oke oke je gud girl.dia tau berdikari,main sorg2 & takdelah nak berdukung je cam skrg.ni musti sbb dia rase tak selesa and tak sedap badan dia nak manje lebey.


* sabar mama, macam nila pengobanan seorg ibu..jaga baby demam sampai tak tido malam tu biasalah..sebab tu syurga di bawah tapak kaki ibu*

haaa amik ko..kan dah insaf =P



then hari nie, ai tersangatlah beezee menjaga 2 org budak demam ni.my niece pon tak kebah kebah lagi demam dia.dahi dah bertampal koolfever je tuu.kejap kejap dukung Qies then bile Qies dah titon time tula nak bagi farra obat, tukakan dia baju seme.haih terase macam dah ade anak 2..shian farra malam ni pon dari tadi dia dok cari mama dia..sayu hati ni okay.pastu dia tye napa mama takde since semalam..bila bitau mama dia kat spital terus huwaaa.pastu mak uda dia ni rase nak huwaa jugak then pujuk pujuk dia.anak manje sorggg tuuu...maunya tak terasa mamanya takde dodoikan dia tido.
* naluri keibuan ai ni cepat tersentuh oke skrg,siyes*


farra pulak dengan atok nenek dia tak berapa nak sgt..dgn mak uda dia ni jugakk dia nakk.maybe sbb dah close selalu menempek kat uma we olls kat putrajaya tu kan..
cikit ckit..mak udaa...farra nak airr..nak susu..layankan jeee budak demam tu.


bak kata nenek Qies..susah payah adek beradikkk.tula gunanya adek beradikkk.hari ni hari kak y sok sok hari kite mana tauuu.haih..
time nilah nak balas budi my sis yg byk tulun ai time papa Qies takde.kalo takde dia tataula camana.


Kat sini mmg tengah musim demam.anak my young bro si ayiel pon kena demam campak kat JB tu.dah nak kena kena admit papanya kata..tapi nie dah beransur sehat.my niece Cacha pon demam muntah muntah tak hengat last week.haih baby baby ni mmg mudah betul kena demam kan?


risau betul hati ni...

cuaca lah faktornya kot.kepanasan tahap maksima...kite yg dah tua tua ni pon tak tahan kepanasan ni kan baby..harus lah cranky kepanasan kan!


Dear mak ngah.. we olss semua doakan moga mak ngah & baby kembali sehat secepatnya insya allah...we luv u so much!
* farra dah rindu kat mama ni...cepat baekkk eyh mak ngah?*


hmmm u all semua doakan semenya akan sembuh seperti sediakala yeh?
semoga semuanya berkesudahan dengan baek..insha - allah..


















































13 comments:

ez@ said...

za doakan akak sefamily akan sihat spt biasa..ank2 asuhan mak nih pun kerap batuk n selsema dan kdg2 demam..mmg sian sgt tgk baby yg x selesa bila diorg x sht..nk cakap sakit kat mana2 x reti..nangis jer la....harap makngah qies cpt sembuh...

~ain said...

semoga mak ngah qies cepat sembuh dan selamat semuanya!!! qies pun moga cepat baik demam ye.. bucuk! heheh

Dokter faRyn said...

hopefully semua sihat cepat eh.

yatt,nanti update status akak ko ok..


skrg mmg musim demam lah.aku pun tak berapa sihat.huhu

Ini Blog AnakPakWahab said...

inn doakan moga kakak kpd kak yat cepat sembuh...

amin~

mamamarissa said...

yat, moga ur sis & her baby ok jer...and qies juga, get well soon syg..marissa baru kena cucuk for 2 months smlm...balik2 terus merengek sampai ke mlm...harap2 jgn la demam

puterikurekure said...

kesiannya yat satu family.
:(

kite doakan semua kembali sehat ye.
cepat2 sembuh ye nak.

oh, mak ngah Qies, kite doakan yang terbaik untuknya. kalau terpaksa deliver awal, deliver je ok. untuk kepentingan mak ngah Qies dan baby dalam kandungan tu ok.

kite doakan.

CatlinaFly said...

get well soon qies..dan juga auntie qies semoga cepat sembuh..memang musim ni, e-ei baru baik demam panas, batuk n selsema ,3 hari..on and off..risau betul kita dibuatnye...

CuppyCakeMommy said...

semoga mak ngah qies and Qies cepat semboh ye..muahhh

Suliana said...

aqil pun baru ok demam..semalam sgt tinggi panasnye..get well soon yeah!!

buxx_szmania said...

doakan ur fmly smua cpt baik dr demam eh..

Kaseh NazLieza said...

mmg musim demam skg ni kak..husna pon bru baik demam...skali hr ni demam lgik..igt nk bw husna berurut la mlm t...tkot ader yg xkena...mama doakn qies cpt sembuh ea...

Intan said...

Semoga mak ngah qies dan qies sayang cepat sembuh ye...risau tul dgr psl mak ngah qies tu...hopes everything will be ok with her and the baby too.

p!nkerton said...

semoga mak ngah qies & qies cepat sembuh... amin!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails