yatekhram jr pwetty pwincess

Friday, March 12, 2010

Qiestina start her solid food.mamam dapnyee!

Qies dah masuk 6 mth old so it's time to mamam :)
yeahaaa mama die plak yg eksaited terlebey ni nak tgk die mamam solid food..
dah terfikir nak try bagi die rase macam macam ni.haha.



For the time being Qies mamam nestum rice + milk & nestum rice + vegetable 2 kali sehari.
nampak cam oklah die bleh abeskan 1 sudu beso tiap kali mamam..
memula tu die muke cam blur blur jee coz pelik kot napa rase lain,tak macam susu enfalac A+ die yg dap tuu.haha.
then bile dah dapat mamam skali,teros nak lagi :)
* kuat mamam cam papa, dah anak papa kan =P*



mama ade try gak kasi Qies puree buah epal brands HEINZ tu tapi Qies tak brp suke la.
masam rupenya...nak try yg lain pulak.
musti Qies suke buah tembikai susu kot, like mama preggykan dia dulu hari hari nak bantai tembikai susu tu skali kuar rupe baby korean tu kot.haha.tetibe jeghs.
tataulah betul ke tak.
*org kata byk makan buah time pregnant so baby kulit halus*
ye mmg halus mulus tapi cam sensitip la pulak kulit Qies ni..nyamok geget cket dah bintat bintat.hmm camno tu?


macam macam muke lucu die bile mama kasi mamam, cam anak burung je molot nganga ngan kaki tergedik gedikkk tak sabo tggu mama suap.hahaha.



aummmmm dapnyeee mamam!

mulut die syomel kan? cam anak burung.hehe.




mama..Qies nak lagi plsssssss !!!!!!!!

amboi siap pandang kamera nak mamam tu...



shedapppp ye shayang?


alalalalllalallalala budak comottt.abes bip seme kena nestum dia...




aikkk Qies nakk num air masak guna cawan pulak?
macam budak beso jek dia...

tau tak Qies ade 3 feeding set karer fink, byk kengkawan mama adiahkan aritu.
1 kat skola, 1 kat umah putrajaya, 1kat umah nenek kluang.ekekke.




sambil mamam sambil study buku meow feveret die, pandai anak mama :)



suke die sambil makan mama bawak jenjalan kat umah atokk aritu...



mak cu punye keja lah nieeee,nampakkkk dahi kena geget nyamukkk tu.




dah kenyang dah..burpppppppppp alhamdulilahh....
pasni makin bam bam lah anak kite pa..ni pon dah kuss semangat lenguh tgn mama dukung 'beras sekampit' neh.hihihi.


hmm ni mama cuti panjang ni nak try masakkan bubur nasik + sayur + ayam + buah pulak.
nak buat recipe sedap sedap buat Qies mamam ye sayang?
blender mak ngah dah lama dah kasi tuuu, nak rasmikan la ni..




another milestone bby Qies...

Layan video Qies tengah mamam pulakkk....


12 comments:

Suliana said...

slmt makan qies!! kalau nak try mknn baru, kasi testing 3 hari dulu mknn yg sama tau, kalau ada alegik sng nak kesan.. misi klinik kerajaan kata kasi bubur nasi, nnti bdn baby lagi pejal..siap la pasni kena msk bubur plak utk qies..hehe..puri heinz tu dulu aqil mkn gak, tapi dah besar ni mcm memilih sikit..huhu!!enjoy your meal qies..brp kg dah qies bam bam ni??

treasurekeeper said...

haaa...syokkan baby kita dah stat mkn??mmg maknye akan terlebeh excited..Qiestina dah baik demam dah??

hajar pun nak buat post solid food Hannah tp belom ada time lg...tp best tgk dorang mkn kan??

take care dear :)
-hajar

Mama Qiestina said...

sue,

mmg time cuti nie aku nak start masak bubur ns utk Qies.nak tgk dia mamam camana..hahaha.aku je yg eksaited tah tah..wakakaka.

5 bulan aritu Qies 7.4kg.ni dah 7 mth tataulaaa.8kg rasenya..lenguh dah dukung dia skrg ni..bam bam.

Mama Qiestina said...

hajar,

syokkkkkkkk :D
cam tak caya je kan die dah mule pandai nak makan..kdg2 cam impress tgk ehh dia dah mule pandai itu ini..hmm..

Qies lom baek demam agi..hope oklaa nanti.musim skrg ni budak2 demam sbb cuaca panas.

nantu update tau hannah mamam!
nak tgkkk.

mama-fatin said...

hi qies, da mula mamam yea..

fatin pun da mamam, tp saya mcm qies jugak, yg pureee buah saya mcm x nak mkn, kalau mkn je mesti mcm nak muntah balik..
ada skali tu sian ma saya kene lap balik, penat2 suap saya bubur, pastu bg saya mkn puree apple, terus semua benda kuar balik...

cepat2 la mkn qies, pasni mesti bleh ar kita bully papa2 kita, mama2 kita sure x larat nak dukung lama2..heheheh..

bestnya qies balik umah atok kluang, fatin next week baru balik kluang, leh ar jumpa nnti..
bye2 qies..

edan rashid said...

ngahahahaha... actually ari tu dia dah makan roti aku... aku sumbat lepas rendam air... wakakaka... qies akan kuat makan macam uncle dan... yaaaaaaa

roshda said...

wah seronoknye dh mkn.. i pon x saba tgu iman mkn hehehe.. ase lmbtnye ekekeke.. sedapnye tgk dia mkn.. comot2 pon cute :D u try la buat puree apple sndiri.. sng jek.. rebus pastu blend lgi pure n berkhasiat :D leh jugak buat byk skit pastu bekukan mcm buat ais krim simpn dlm cube kecik2.. pastu bila nak cairkn.. ni bca dr blog2 je.. tp lom try lagi.. x saba nye tgu nk bg mkn mcm qies meh tgk kat cni http://www.wholesomebabyfood.com/ mcm2 resepi menarik utk qies.. :)

Dokter faRyn said...

waaa..aku lama gila tak usya belog.dah banyak entri rupenye aku miss.bestnye qies dah makan-makan.macam org besar pulak.kang nak kena kahwin-kan pulak.


mengarut aku ni.HAHHHA.


anyway, kulit aina pun sama sensitive (macam mama dia).kalau kena gigit nyamuk berbintat besar GILA.dah lah take time nak hilang.

tu yang aku dah ada bekal segala krim simpan kat rumah.hehhe.

Mama Qiestina said...

mamafatin,

tulaaaaaaaaaaa Qies takmo la puree apple tu..mashammm.nantilah aku nak try wat puree sendiri..bagi dia mamamm..

tula ko larat agi ke dukung fatin?
ko tu tgh preggy jgn dukung2 sgt oke..aku alik kluang sok till rabu jee pastu nak g pesta belon panas kat sini..weeeeeeee

Mama Qiestina said...

ankel dan,


wooooooooooooooo ko kasi Qies roti cptaan ko yeeeeeee? adoyaiiiiiiii

Mama Qiestina said...

roshda,

tggu la iman leh mamam siaplaaaaaaaa mama asek try respi je kannn :)

btw tahnksss laling for info.
nak try gakkk

Mama Qiestina said...

faryn

tulaaaaaa ko tu bz sokmo laa ye blog bersawang tuuu?

sama kan,Qies pon kulit sensitippp..hmmm cekt je kena geget dah bintattt..hmmm

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails