yatekhram jr pwetty pwincess

Tuesday, July 27, 2010

alahai si dokter saiko! *dush dush*







sebelum saye bercerita lebih panjang, nak mintak maahap sesiap kat dokter dokter sekalian alam especially my dokter fwens like dokter farynn, dokter hanin,dokter aina & dokter jeem.

entry ini bukanlah utk memburuk-burukan kerjaya yg sangat mulia sbg dokter *pliss dunt get me wrong* tetapi ini sekadar berkongsi pengalaman qies yang telah dirawat oleh seorang dokter saiko atau kata lainnya sengal dan seterusnya diharap dgn paparan ini tiada lagi orang yang menjadi mangsa "dokter saiko" tersebut.harap maklum.


so tamau sentap - sentap kay kengkawan dokterku cayang :)
* mama nak qies jadik dokter bile beshar nanti, ameen*



okay back to title.
sesangat ramai tanya kat mama qiestina ttg citer dokter saiko ni,tak kire kat FB,kat sms, kat opis pon ramai tanya tanya.amboi femes amos teros citer dokter ni..
okay citer dia macam niee.*ewah macam saspen pulak kan*

last friday time qies muntah muntah tu, mama ngan mommy ori teros lah nak p klinik lita alis, which is klink peveret qies selain annur specialist.tapi tutup la pulak.then we olss decide nak g klinik M nie [ hint : area putrajaya].tup tup teros je jupe dokter saiko ni,hint lagi : die pompuan yg agak berumur, i tink dah pencen.pastu cam bese soklan standard dia tanya qies sakit ape? haih panas je hati time tu.then without cek guna stetoskop tu,dia tgk dada qies.teros dia cakap anak u nie phenomia or bronchitis.padahalnya qies lgsg tak batuk or selsema.pastu dokter tu teros soh staff dia kasi qies nebuliser sbb katanya nafas qies laju laju.ai yg that time tgh risau tahap gaban pon likee oh okee.dokter buatla ape saja kat anak saye janji die oke[ dlm hati la].

pastu qies pon kena nebuliser tu.meraung raung oke qies that time.shian shangat.mommy ori tlg pegang qies while mama pelok pelok tenangkan qies.then dah siap,dokter kata wait 15 minute kat luar.nak tgk dada qies nafas laju laju lagi tak.mama pon akur jela.pastu dokter tgk lagi dada qies diye kata stil nafas laju2 tu ade.so kena nebuliser 2nd time.mama masetu dah berderau da,dah terfikir pesal lak nak buat lagi.tapi fikir alik,ala dokter kan taula keja dia kan..so mama fikir yang baek2 je even ade rase tak besh dlm hati.sbb dokter tu mmg len macam sgt cara diye.dgn cakap kasar kasar ngan patient.smpi qies nanes2 takot coz sora dia kuat.haih.

then yang mengejotkan tu, bole ke sambil sambil dia bagi treatment kat patient tu bole die kehulu kehilir ngan pisau + papan pemotong coz nak potong sayur ngan buah? siap ade nenas, carrot,delima. i was like..eyh biar betul dokter ni? tak penah pulak aku jupe dokter gaya lain mcm camni.yela time keja,ko keja lah kan.tapi dek kerna tumpuan time tu kat qies yg tgh cranky tak sehat, so cam ignore je perasaan tu..

after 15 minit, dokter tu panggil we olss masuk bilik.diye kata oke ade perubahan kat qies.nafas tak laju laju lagi.tapi still kena dtg follow up esok paginya.berkali kali die pesan soh dtg lagi.mama pon angguk jelah.qies pulak time tu bole muntah muntah lagi.after dapat ubat + bayar bil teros cau.tau tak kena berapa hengget? 70 hengget ko! gile babas punye mahal.dahla dia kasi antibiotik je sampai 2 jenis.huh.g kat specialist tetengah malam buta pon baru 30 hengget.hampeh betui!

nak dijadikan cerita, ari jumaat malam sabtu tu qies muntah muntah lagi, so mama rushla bawak g spital putrajaya kat unit emergency.so petugas tu tye napa ngan qies.so mama citerla siang tadi dah bwk g klinik M,dapat nebuliser seme.staff tu cam heran gile why kena nebuliser sbb kata dia qies punye nafas oke jek.mama dah start wonder dah time tu.something wrong dah ni...then sbb lama gile kat spital putrajayatu tggu turn, we olss teros blah and g annur specialist.tak bleh tggu lagi sbb qies dah cranky tahap dewa.yela badan tgh tak sihat kan...


so bile sampai je annur specialist, dokter rayyan [bukan nama sebenar] ni tanyalah kenapa dgn qies seme.dia cek cek nafas qies oke seme,takde yang abnormal.then mama citerla yang siang tu qies dah g dah klinik M dapat nebuliser antibiotik segala tu.teros dokter tu terkejot gile.dia pelik sgt napa klinik M tu kasi treatment camtu kat qies walhal qies tak demam or batuk2.then dokter R ni tanyalah klinik mana,nama dokter segala.so mama reveal la kan.apalagi dan dan tu terkejot dia, sbb die sgt sangat kenal dokter saiko nie sbb penah keja sama kat spital di daerah K.diye kata dokter tu ade mental prob so suppose dah lama tauliah kedokteran dia ditarek.dia pon wonder camana klinik M tu bole hire dokter saiko ni which is sesangat merbahaya.maunyee tak,kang kalo dtg tak siuman dia, penah tertdo depan patient, salah kasi ubat seme.teros dan dan tu ai mengucap panjang.teros tingat berkoyan koyan obat die kasi qies.dokter R nie teros soh mama buang seme obat yg dokter saiko ni kasi..pheww.

rupernya ade hikmah kami ke annur that nite, kalo tak sure tatau citer sebenar ttg dokter saiko ni.thank u ALLAH :)

btw, terkesima kejap saye & mama lina yang kebetulan menemankan kat annur tu time dengar citer pasal dokter saiko ni dari dokter R tu..siyes tak sangka hal macam ni pon ade.demi duit org sggp merbahayakan nyawa org lain.terfikir kalolah ape ape jadik kat qies [yg merbahaya] sepanjang dapat treatment dari dokter saiko tu.huh kompem seumur idop menyesal.takkan ku maafkan sama sekali..

gile ko,bab bab nyawa ni ingat bole kompromi camtu je?
inikan pulak anakku satu satunya.huh.sgt scary kalo diingat semula peristiwa itu.
gaya dia mmmg tak macam dokter, macam dukun mak lampir.mommy ori pon kata macamtu.diye sampai skrg maseh takot kalo igt dokter tu.siyes tak tipu ko..
tapi siyes sgt pelik camana klinik tu tegar hired org mcamtu? sbb duit? patotla lgsg takde patient lain spjg 2 jam kami kat situ! agaknye org ramai dah tau how bad clinic reputation!


moral of the story : pegilah jupe paed yang biase korang bawak anak anak korang pegi or kalo takde choice pon better g spital je teros.supaya tak terkena dgn dokter saiko macam ni.siyes sgt fobia okeh...naseb baek tak diapa-apakannye anak aku, kalo kena time die meroyan,nauzubillah..
tak dapat imagine.lagi satu klinik yang macam ni mmg die tekan bil kaw2 punye mahal sbb takde org nak dtg.imaginela utk rawatan tah hapa2 ngan ubat tah hapa hapa tu dia cas 70 hengget.pegi annur 2 kali pon baru 50 hengget.dokter pakar lagi tuu..

so semoga kisah ini menjadi pedoman buat u all di luar sana especially mama & papa :)
bukan niat saye untuk memburukkan sesiapa, tapi saye merasa terpanggil utk menolong supaya takde lagi yang terkena.takot buruk padahnya.ikotkan hati sy yg marah nak aje sy publishkan nama dokter tu,nama klinik tu tapi takpelah.but for kengkawan yg dok kat area putrajaya..beware okeh.kalo nak tau gak nama dokter + klinik ni bole emel me personally thru my emel :puteri_qiestina@yahoo.com


bahaya weh reveal sini.kang kena saman,kuikuikui.

baekla sebelom mendatangkan marah..baekla stop membebel dulu.



udah jom longgarkan moke yang dah ketat tu.nampak dah seme berkerut dahi baca entry neh.
kan kan?

eheks.









eeeeee qies tatot la mama tingat dokter caiko tuuu.....
scary tau papa!





tapi syukurlah qies dah cehat,dah berjimba jimba g alamanda ngan ibu rinie ngan mommy ori pon pas baek caket.ehehe.




haih buah hati sorang neh, sapelah tak cayang diye....
qies tak cehat, semalaya risau tahap dewa tau..


mamanya sampai 2 hari non stop tak tdo jaga diye.
tak lalu makan...huhu..





kamulah segalanya buat mama & papa :)

* tu ape suke sangat geget wallet momma tu? camana tak ci birrr dah seme nak masok mulut?*



okay doke.nak join intan payung mama titon dulu :)
malam ni rase windu shangat kat papa, so mari kite pelok pelok si potosetet papa!
eheks.

nunite!

21 comments:

Heartilyina said...

harus la seriau kalau jd mcm ni kan. alhamdulillah qies tak apa2. tp bahaya jugak kalau patient yg xtau kan tambah2 kalau baby nnt jd lg teruk pulak. harap2 ada la tindakan dr pihak berwajin ke lps ni. seb baik mama qies tergerak hati nk g annur plak. hopefully qies comel cpt2 sihat ye :)

putri said...

kak yat,nasib baik mntak maap siap2,kalau tak majuk sy.hehe

tula,susah if pegi gp je...all diagnosis base dr ape yg die rasa kan,sebaiknye gi jumpa paeds or g hosp,at least die check btul2 wpun kena tunggu berjam2..worth waiting la kan

ape2 pun ,alhmdulillah shes getting better now..cpt baik qqqiiiiesss
;D

Mama Qiestina said...

dokter aina,

ekekkeek tu la pasal nak wat entry ni serba salah ni tadi,takot ade pulak org sentap.tapi niat hati nak tlg org supaya jgn terkena ngan si saiko ni..

tula pasal,better lah g jupe dokter kat spital gomen,berejam2 tapi berbaloi sbb dia mmg cek bebetul compare nak cpt tapi jupe dokter saiko camni.huhu.

btw aina paeds kat mana? kot one day bole bawak qies jupe aina je..ehehe.

Mama Qiestina said...

ina,

ha'ah tu la pasal..dahla baby.kalo salah kasi obat tak pepasal bole efek macam2 tau.nauzubillah!

ramai soh report kat KKM.tapi tgk la camana kang..terok betulla klinik camni.pk $$$ je tak fikir nyawa org.duh!

Dokter faRyn said...

hehhehe. memang saiko dokter tu yatt.

aku rasa dia mesti dokter yang buat 'locum' je kat klinik tu. maksudnya kena berbayar ikut jam. mungkin staff klinik tu taktau kut. hahahha.


tiba-tiba kesian dekat dokter tu. hehe.


tapi memang dangerous lah kalau main treat patient ikut suka hati je. mintak dijauhkan la.

Mama Qiestina said...

farynn,

huhu seb baek ko tak kecik ati kat entry aku ni kan :Pp

tula pasal beb, mmg sah saiko weh.cara dia mmg gile babeng lain sgt ngan dokter normal yg lain.kalo org kata dia tu mak bidan org caya.siyess.

betul,dokter annur tu kata dokter ni penah suka2 kasi patient ubat,penah tertdo seme lah.aku imagine dia tgh operate org then dtg gile dia tuuu.ya allah apalah jadik ngan patient kan?

haih tula mintak2 lah KKM buat somethg.bahaya sgt!

Yus said...

Yehaa Qies sudah sihat.. Wah Rini dah balik.. Nampak dia makin gelap.. dia berjemur sun bathing ke kat sana.. hehehehehe.. ampun jangan marah yek rini..

mamamarissa said...

ishhh...takutnya jue dgr cite yat nie...luckily, qies tak apa2 *rasa nak ketuk2 jer kepala doktor psiko tue*

nieda said...

ya Allah, takutnya dengar citer ni...harap dijauhkan.Amin

Suliana said...

memang berkerut2 muka aku baca :-) takutnya doktor tu, nasib baik qies tak apa2.. sempat tak mkn ubat dia kasi tu??

koklie's said...

Sian ninina, learn from mistakes pas ni kalu ninina takit bwk gi annur yerr xmo terjah klinik2 yg xbiasa, glad to hear your princess da okeh and back on track keep on picking babeh, sebijik rania suke mengutip haishh ;)

Tulip said...

masyaAllah..takutnya bila dgr cerita Yat..syian qistina kena 2x nebulizer..tp mujurlah dia tak apa2...haishhh geram betol dgn Dr. Saiko tu...Yat...p buat laporan kat KKM...biar ada tindakan diambil ke atas Dr tersebut.

Elin said...

ala...ngeri betul dengar citer Yat...nasib baik qies tak ape2..Alhamdulillah. Risau betul..kesian kat anak kite kan..kite yg melihat nyer...pun sedey..huhu.

Me_Lina said...

hhuhuhhuhuh ada gak ek doc mcmney... hmmm payah ler... pasni g jela jumpa doc yg kita percaya jer... worth it byr mahal2... anak dpt yg terbaik..

kalu mcm we all... kak ena simpan contact no paed alya... doc saiful KPMC.. pepe kak ena call jer... mtk advice... then baru jumpa dier... same goes to gynae gak...

~ain said...

oh.... sangat menakutkan... ye laa doktor kan.. kalau apa dia cakap, kita percaya je kan.. rupa2 nya saiko looor...

fuh fuh.. nasib baik tak apa-apa.

ika_nabila said...

alhamdulillah.. qies kesayangan kita dah chat.. ishk2 ape la doktor saiko tue..merbahaya utk pesakit... kepada insan2 para medic dan medic sekalian jgn la kita menjadi membahaya kepada pesakit kita.. kerana pesakit sememangnya menaruh harapan yang tinggi kepada kita..do the best for them...kak yat tabahkan hati ok.. next time pegi je gov.. much better..

Amirah Mokhtar said...

Ya Allah takut giler dokter cmtu..nasib baik qies dah ok..tp kan k.yat, mira rasa tau la klinik mana tu..dokter dia ala2 mak lampir pakai selendang dgn sanggul tinggi kan..adoiii mmg scary giler coz mira pn penah pegi skali kt dia..mmg dia jenis yg suh dtg lg..siap paksa2 suh mira dtg smula jumpa dia..giler ke hape sbb demam biasa jer pn time tu..mmg lps tu xpenah jejak kaki lg dah klinik tu..charge pulak mmg mahal giler..kalau skali dpt mc lg mahal..

Mama Qiestina said...

mira,

OMG! mira pon penah kena ngan dokter saiko ni gak keee? yess itula orgnya dear...adoyaiii.haih camanalah kite bole terkena ngan mak lampir ni..huwaawawawaa.

tula pasni kena hati2.make sure g klinik yg selalu p je utk elak si propa lebey ni.kalo abg ekhram tau ni harus fengsan jap.ekekeekeke.

Amirah Mokhtar said...

ekekeke tu la pasal..cmne lah kite leh terkena ngan mak lampir tu kan..tp 1st time jumpa dia pn mmg dah rs lain..biar betol ni doktornya..kejap dia siyes, kejap dia gelak kuat..takut sgt2..
tu pn dpt gak satu jarum kt vontot dia cucuk..hahaha
ntah pape kan..lps tu mmg mira dh xpenah pegi dah..hehe
dah2, pasni nk bg tau member2 kot ada yg terkena lg nati..
muahhhx! utk qies..dak senyum2 blk dah dak comel nie ;)

dakcik said...

kak yat,

saye rase saye tau klinik ape..xpenah kene kat saye lg..tp ramai dah ckp2 pasal kelinik n doc tue..sgt scary!
ain kalu dania xsehat selalu g lita alis..dh kire klnik panel die..huhu..doc mesra alam..:)

anyway, syukur baby qies dah sihat..sgt comel..geram tgk..rase mcm nk gigit mulut die :)

gurly lyla said...

alhamdulillah qies yg comel ni dh ok...wuhuu rndunyer nk tgk qies..lama xread blog akak ni..hihi slm plok cium kt pp qies...;)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails